Responsive Advertisement

2013. május 8.

Wolfgang Hohlbein, Heike Hohlbein - A felfedezés (Sárkányvölgy 1.)

Wolfgang Hohlbein neve nem ismeretlen a blogon. Ő az a sci-fi író, akinek a Charity sorozatát elkezdtem olvasni, és az első két rész, melyet magyarul kiadtak, hamar a polcomra került. Nemigazán győzött meg, úgyhogy elterveztem, hogy valamennyi munkáját elolvasom.
Rukkolán akadtam rá végül a Sárkányvölgy sorozatára, melyet feleségével, Heike Hohlbeinnel együtt írtak. Nagy nehézségek után végre sikerült 3 kötethez hozzájutnom - ugyanis az 5-ből csupán ennyi jelent meg magyarul.

Főhősünk Rebeka tiltakozik az ellen, hogy elküldjék egy bentlakásos iskolába. Csupán egy évet kellene oda járnia, de nem tetszik neki a dolog. Álmában sem gondolná, hogy az iskola egy kastély. A brossúra szerint meglehetősen impozáns, viszont amikor megérkezik be kell látnia: a kép csupán illusztráció volt. A kissé kopottas, modern kastély nem az, amire elsőre számított. Ha ez nem lenne elég, zakkantnak nézik, mikor egy fiúról kezd beszélni, aki nem is utazott velük, pedig ő látta.
Themisztoklész, a nagy varázsló szintén az idei évben kezdi meg munkálkodását az iskola falai közt (egy párhuzamos világban), hogy megregulázza a rakoncátlan mesebeli lény kölyköket, akikben ott van a mágia - és most kezdik el felfedezni...

Mivel a könyv nem egy hosszú iromány, ennyivel le is zárnám, hogy miről szól. Azt kell mondjam merőben mást kaptam, mint amit a Charity sorozat kötetei után vártam. Ezúttal egy kellemes hangulatú gyerekregényről van szó, ami kicsit olyan, mint a Narnia Krónikái és a Harry Potter keveredése. Vannak itt különböző lények, akik még fiatalok, és nem tudják, hogyan használják az erejüket. Az iskola romokban hever - ráférne egy tatarozás. Ide érkezik meg Themisztoklész, a híres varázsló, akit mondhatni így vonnak ki a forgalomból, hisz a varázslatai nem úgy működnek már, mint régen.
Hol a kislány, hol a varázsló szemszögét látjuk (E/3-as mesélés során), és mind a két oldalról ugyanaz a gyermekies mesevilág fogadja az olvasót.

Mint minden iskolás regény, ez is ugyanolyan: van árulás, intrika, viaskodó bandák, akik rettegésben tartják a sulit. A legérdekesebb szál mégis mind közül egy "szellemhez" kötődik, akiből legenda lett. Egy fiú, aki eltűnt két világ határán, és most egy tükör mögötti árnyékban kénytelen létezni.
Az első kötet valóban csak bevezető jellegű, ehhez mérten kellően felkelti a kíváncsiságot. Megismerhetjük az alapszabályokat, a főbb szereplőket, majd ott kerül elvágásra a történet, hogy mi lesz a kaland - amiről vélhetően az utolsó két kötet fog szólni. 

Stílus tekintetében inkább a Narniához áll közelebb - már csak néhány kép hiányzott hozzá, hogy kicsit vastagabb legyen a könyv -, viszont a varázslós-mágikus-iskolás részek miatt inkább a Harry Potter nagyon kisgyerekekhez szóló változata.

Egy biztos: kisgyerekeknek valóban kézbe adható olvasmány, az idősebb olvasókat pedig pár órára visszarepíti a gyerekkorba, majd eléri, hogy továbbra is ott akarjanak maradni - úgyhogy jöhet a következő kötet.

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *