Responsive Advertisement

2011. január 14.

Greta May - Hiéna

Fülszöveg
Rebecca titkos és különleges munkája során – Hiénaként – minden szerelmi kapcsolattól elzárkózik, mígnem új megbízatása a milliárdos Shadow-családhoz vezérli. A történések kicsúsznak az irányítása alól, a vad és féktelen férfi, Randy Shadow iránt kialakuló érzelmeinek köszönhetően akaratán kívül egy gonosz játszma részese lesz. A csapda mély és fenyegető. Az idő sürget. El tud menekülni a férfi elől, akit gyűlölnie kellene, de akit mégis szeret? Vagy mindent kockára tesz? Férfi és Nő. Vadász és Áldozat. Egy játszma, ahol talán mindkettő az életét adná a másikért.







Greta May előbb írta meg ezt a kötetet, mint a Bűnre nevelve címűt, mégis ez inkább amolyan második rész. Akinek volt szerencséje ezt előbb olvasni, mint a Bűnre nevelve könyvet, az sok mondhatni "spoileres" dologgal találkozhatott. Éppen ezért, aki nem olvasta Greta May előtörténetes könyvét, annak ez a post SPOILERT tartalmaz arra nézve.
Rebecca Beringer erős, önálló, független nő, akit megedzett az élet. Egyik barátnője elvégeztet vele egy tesztet, amiben mindenféle kérdésekre kell őszintén felelnie. Később kiderül, hogy ezzel felvételt nyert az S.M. -hez, aminek célja nem más, mint kiképezni őt Hiénává. A Hiéna itt természetesen nem a kutyafélék családjába tartozó húsevő, hanem egy olyan ragadozó, aki gazdag, híres személyek környezetébe épül be, szaglászik körülöttük, és mindenféle szaftos sztorikra csap le, ami aztán bizonyítékokkal megtűzdelve az újságok címlapjain lát napvilágot.
Rebecca az egyik - ha nem a - legjobbá válik, és rengeteg pénzt szed össze az akcióival, amik után rendre elküldik pár hétre vagy hónapra nyaralni. A lány szeret az irányítók közé tartozni, akinek a kezében van a gyeplő, és irányítja a helyzetet. Aztán egy minden eddiginél nagyobb jövedelmet ígérő munkát helyeznek elé, amire rábólint: be kell épülnie a külvilág számára makulátlan képet festő Shadow családba, ahol aztán hamar rájön, hogy néha még ő is elvesztheti a dolgok feletti kontrollt...
A Bűnre nevelve könyvből megtudunk egyet s mást már Rebeccáról, akinek többet van elől az aktája Randy asztalán, mint a többieknek, akik állást akarnak vállalni a családnál, úgyhogy nem okozott meglepetést ilyen téren. Minden szereplő, aki túlélte az előtörténetet, ismét felbukkan itt is, így láthatjuk Mrs Shadowt, Randyt, Johnnyt, Monát, Jennyt, Mikeot, és a régi helyszíneket, így a villát is jobban bemutatja, továbbá Coma Citybe is ismét elkalauzol minket az írónő.
Itt is E/1 -ben pörögnek az események, de ezúttal nem Mona mesél, hanem érthető módon Rebecca, aki beszél a Hiénává válásról, a felkészülésről, a kiképzés néhány részletéről, aztán a gyerekkoráról, és a főhősről teljes, átfogó képet kapunk.
Míg az előtörténetet végig nyomasztó légkör lengte körbe, itt az elején könnyedebb, lazább a mesélés, majd ahogy Rebecca előtt kiderül az igazság, úgy válik egyre komorabbá a hangulat, a végén pedig eléri a tetőfokát.
Ami első látásra feltűnt, hogy Rebecca és Mona személye hasonlít egymásra, no nem ebben a történetben, hanem ha egymás mellé rakjuk a két kötetet.Mona is előszeretettel nevezte "múmiának" Mrs Shadowt, és Rebecca fejében is így szerepel legtöbbet. Lehet, hogy a két lánynak ugyanaz ugrik be, de szerintem lehetett volna Mona szájába valami mást adni, ha már az a későbbi regény. De hát ez legyen a legnagyobb hibája.
Ez egy könnyedebb kötet, mint a Bűnre nevelve, a főhősnő kevesebb kegyetlenkedést lát a saját szemével, de a fordulatok, az izgalom attól még nem marad el. A stílus, a történet fordulatossága a sejthető vég ellenére is remek volt, több leírással, némi romantikával, élet-halál harccal. Ebben a kötetben valahogy nem voltam kibékülve Johnnyval, akit az előző kötetben sikerült megkedvelnem épp azért, mert ő csak a "második" lehet, itt viszont "felrúgja a szabályokat", amik íratlanul megvoltak Randy és közte. Randy reakciói a kötet közepe felé érthetővé válnak, gondolok itt a hirtelen váltására, és néhány előre irreálisnak tűnő döntésére, Mona pedig hozza a szokott formáját.
Amiben azért eltér még a két regény, hogy itt van egyfajta hármas tagolás, amiből az elsőben bemutatja az írónő a szituációt, összehozza a szereplőket, a második egységnél elküldi őket Afrikába - ahol ugye Monának, Randynek és Johnnynak a kiképzése zajlott annak idején -, majd jön egy újabb szakasz, amiben a megoldás rejtőzik.
Összességében ez a kötet sem okozott csalódást, örültem, hogy ismét találkozhatok a Shadow családdal, és hogy ezúttal megint kapnak egyfajta megközelítést, valaki más szemén keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *