Responsive Advertisement

2017. június 27.

P.C Cast, Kristin Cast - Marked /Megjelölve/ (Az Éjszaka háza 1.)

Annak idején, mikor először kiadták ennek a sorozatnak az első részét magyarul, eszembe sem jutott volna, hogy én ennek valaha nekiállok angolul.

Amikor megláttam az antikváriumban a kötetet, eszembe jutott, hogy anno azok mennyivel jobban nyilatkoztak róla, akik angolul olvasták. Ennek apropójából vettem meg a könyvet, és nyelvgyakorlásnak jó lesz címszóval neki is álltam.

Már korábban írtam arról, hogy mi a története, és a korábbi véleményemről itt olvashattok!

Maga a véleményem nem sokat változott. A szereplők még mindig irritálnak, az egész történet gyenge lábakon áll, máshonnan lopja össze. Ugyanazzal a hangulattal/érzéssel tettem le, mint annak idején: ez csak meglovagolta a kor vámpírregényes korszakát, beletolva minden elemet, mely azt jellemzi (például muszáj lennie egy homoszexuális karakternek, kell bele mitológia, rejtélyesnek beállított főgonosz, aki jónak mutatkozik stb.)

Ami különbséget láttam, hogy még jobban irritáltak ilyen fejjel a szereplők, viszont a magyar fordításra visszaemlékezve és némileg összehasonlítva vele a szereplők nem olyan "szappanozandó szájú"-ak, mint ahogy a magyarban ezt előadják. Néhány káromkodás előjön, de nem viszik annyira túlzásba, mint a magyar kötetben. Ez a ribancozás ennyire nincs kiemelve az angol kötetben.

Maga az angol kötet egyébként könnyen olvasható. Néhány szó volt csupán olyan, aminek utána kellett néznem, hogy mégis mit jelent. Úgyhogy, aki nyelvet szeretne tanulni/gyakorolni, annak ez mindenképpen hasznos kötet lehet még akkor is, ha maga a beltartalom... hát nem éppen kielégítő minőségű.

Nem szeretnék rá több szót vesztegetni, mert korábban már megtettem. A lényeg, mi lényeg, hogy ez a könyv magyarul és angolul sem éri el a kiemelkedő színvonalat, még a YA fantasy kötetek között sem.

Ennek ellenére előzetesben elmondanék annyit, hogy a sorozatból még a polcaimon csücsül 4 kötet, amikre előbb-utóbb sort fogok keríteni, ámbár még egyelőre nem kerültek át a győri polcomra. Valamiért még mindig bízom benne, hogy mutathat ez a sorozat még pozitív irányt. Viszont a mostani tapasztalatomból ítélve már idősebb vagyok, mint szeretnék lenni ehhez a sorozathoz...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *