Responsive Advertisement

2015. április 23.

Lemony Snicket - A baljós kezdet (A balszerencse áradása 1.)

Nemrég volt egy nagy leárazás, ami során beszereztem a 2-4. részig a sorozatot. Kíváncsi voltam rá azok után, hogy láttam a film előzetesét. Az első kötethez csak nemrég lett szerencsém, úgyhogy kaptam az alkalmon, és belevágtam...

Adott három testvér, akik egyik pillanatról a másikra árvává válnak, miután leég a házuk. Egyik embertől a másikig vándorolnak, mire Olaf grófhoz, hivatalos gyámjukhoz kerülnek. Olaf gróf egyálátalán nem kedves ember. Házimunkát végeztet a gyerekekkel, és olyan dolgokra kényszeríti őket, amit azok nem szeretnének. Olyan körülmények között laknak, amely tűrhetetlen. A gyerekek próbálnak segítséget kérni, de sehol sem kapnak.

Kapunk három gyerkőcöt, akik meglehetősen okosak, és nem ejtették őket a fejükre. Violet a legidősebb, aztán jön Klaus, majd a kis Sunny. Mindegyikük ért valamihez. Violet specialitása a technika, és a feltalálás. Klaus is mindenféle tudományokban jeleskedik. Sunny pedig a négy darabfogával képes bárkit és bármit megrágni, megharapni.

Nagyon rövid kis történetről van szó, amely egy sorozat első része. Többnyire csak éppen megismerkedünk a szereplőkkel, máris véget ér minden. Leég a ház, Olaf gróf örökbefogadóként lép fel, majd mindent elkövet annak érdekében, hogy megszerezze a gyerekekre hagyott vagyont. Az okos gyerekek viszont felveszik a harcot a szintén rafinált Olaf gróffal.

Az egész kötetnek mesés jelleget ad a stílus, amelynek keretein belül az író többször kiszól. Úgy vezet be bizonyos fejezeteket, hogy biztosan ismeri az olvasó is az érzést... majd hozzáteszi, hogy a gyerekeknek nem volt ennyire szerencséjük. Bármilyen ügyletbe is keverednek, valahogy minden balszerencsésen alakul.

Meglehetősen semleges könyv, amit lehet, hogy azért nem tudtam annyira élvezni, mert nem az én korosztályomnak íródott. Szép volt, jó volt, elmúlt, és jöhet is a következő kötete. Nem volt benne semmi különös, semmi egyedi, vagy kimagasló.

Készült belőle egy film is, ahova nem kisebb színész alakította "Olaf grófot" mint Jim Carrey. Hihetetlenül hozza a figurát, mégha a film sok "poént" le is lő. A könyv és film tekintetében elmondható, hogy külön-külön élményfaktort jelentenek, mind a kettőben más emelhető ki. A film pozitívuma a remek szereplőgárda, a nem is rossz kivitelezés.

Összességében nézve a könyv stílusa inkább mesélős, a szereplők sablonok, a történet egyszerű, nem éppen fordulatos, de azért vannak érdekes pontok, ahol az olvasó maga is elgondolkozik, hogy "Na ebből a pácból hogy másznak ki a gyerekek?" Várom a folytatást, hogy hova lehet ezt még fokozni, illetve, hogy Olaf gróf terve sikerül e.



GR-ezők szerint:


A film előzetese

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *