Responsive Advertisement

2015. február 13.

Filmszemle: Egy különc srác feljegyzései

Nem volt kérdéses, hogy a könyv olvasását a film megnézése követi. Nem is tudom, mit vártam a film változattól. Talán azt, hogy mentse meg a könyvet. Bizonyítsa be, hogy tévedtem. Hasson meg! Érezzek együtt a főhőssel! Fogjam fel, hogy neki milyen élete van!

Történeti szempontból nem sokat változtattak, ami talán annak köszönhető, hogy maga a könyv szerzője volt a rendező. Charlie ugyanolyan esetlen és béna, mint a könyvben. Logan Lerman tökéletesen alkalmas egy ilyen karakter eljátszására, viszont helyenként kissé túl rutinosra is sikerült. Charlie itt kevesebbszer bőgte el magát, mint a könyben, a ködös fogalmazásai viszont megmaradtak. Itt is megkapja a narrátori szerepet, miközben érthetetlen, miért kell ennyire burkolni bizonyos témákat, miközben másikakat meg kimond.

Logan Lerman
A film nem akart túlzsúfolt lenni, de az lett. Még kevesebbet tudott átadni, mint a könyv. Már nem akar foglalkozni a tiniterhességgel, és egy csomó minden mással. Már nem akar nagyot szakítani, viszont még így is sikerült teletömni sok minden mással. Nem arra célzok, hogy extra jeleneteket kapott volna, mert nincs benne semmi új a könyvhöz képest. Egyszerűen annyi, hogy a vászonról/képernyőről valahogy nem úgy jönnek át Charlie gondolatai, mint a könyvből. Míg a könyv közvetlen, és az ember arcába tolja a dolgokat, a film még annál is jobban ködösít, és nem tudja megfelelően kifejezni az események mögött megbúvó érzelmi háttereket. Ezért úgy tűnik, mintha csak egyik eseményből sodródna a másikba. Egyedül Charlie összeomlása az, ami némileg rádöbbenti az embert arra, hogy itt valami más is volt.

Emma Watson
Nem Charlie az egyetlen szereplő, akit "nemakárki" játszik el. Emma Watson ismét iskolás lányként kerül elénk. Mint Sam, megállja a helyét, a színészi játékával nem is volt gond, csak azzal, amibe belekerül. Sam még mindig egy ostoba kétszínű libának látszik, aki beeteti Charliet, miközben egy másik sráccal jár. Ezzel a filmen sem tudtak mit kezdeni, pedig a karaktere mögött sokkal több bújik meg, mint egy ostoba kis fruska.
Ezra Miller

Patrick szerepében Ezra Miller... Nem tudom, ki játszhatta volna el jobban, de még mindig ő az a szereplő, akit nagyon lehet szeretni, sajnálni, izgulni érte, hogy jól menjenek a dolgai. Vele kapcsolatosan is hiányoltam pár olyan jelenetet, ami fontos lett volna, hogy jobban átérezzük a helyzetét, és ami nem került bele a film változatba.

Igazság szerint a történetről azért nem lehet mit mondani, mert amit átvettek a könyvből, az egy az egyben olyan, mint a lapokon. Nincs változtatás jóformán még a szövegekben sem, így az élvezhetőségi értéke egyenrangú a könyvével.



Összességében ugyanazt tudnám elmondani róla. Ha a könyv tetszett, akkor érdemes megnézned a filmet, mert ugyanolyan nyomot fog hagyni maga után. Néhány jelenet persze hiányozni fog, de nem számottevő...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *