Responsive Advertisement

2014. október 28.

Napi szellemi táplálék megkaparintási módjai

A kép forrása: MSN
Októberben szárnyra kelt egy cikk az Index.hu -n, hogyan tudnak az emberek úgy olvasmányélményhez jutni, hogy még a pénztárcájuk se érezze meg annyira. Az Index-es cikk többek között megemlíti a fülkekönyvtárakat (régi telefonfülkébe rakott könyvek, amiket a sajátoddal kicserélve elvihetsz), a moly.hu -t, a rukkolát, az e-könyveket és természetesen a könyvtárakat.

Arra gondoltam, hogy megmutatom, ezek mellett még honnan lehet kedvezményes könyvekhez jutni.



Karácsony/születésnap/egyéb ünnep könyvekkel: 
Akárcsak az emberek, úgy a kiadók is nagyon szeretik ünnepelni a karácsonyt, a szülinapokat, és különféle ünnepeket (könyvhét, könyvfeszt, új megjelenés stb...). Ezekbe pedig szeretik bevonni az olvasókat is úgy, hogy különböző kedvezményeket adnak: nagy leszázalékolás ingyenes szállítással stb... Érdemes nézegetni a kiadók háza táját (webshopjait) - különösen karácsony és könyvfesztivál  környékén.

Használtan/hibásan:
Ami még ennél is olcsóbb az az antikvárium. Országjáró útjaimon a helyi antikváriumokba mindig ellátogatok kíváncsiskodási célzattal. Ki lehet fogni nagyon jó könyveket nagyon olcsón, pár száz forintért. Vagy ott vannak a különböző oldalak, amik online-antikváriumként üzemelnek (Vatera, eladomakonyvem.hu, OLX, Jófogás stb...) Az eladókkal meg lehet egyezni.
Ha nem szeretnél használtat venni, akkor vehetsz újat is, némi szépséghibával. Debrecenben az Alexandra alagsorában jócskán leértékelt sérült könyvek vannak (néhány vadonat új állapotban, mondjuk fejjel lefele bekötve a borítójába stb...). Az Agave kiadó az oldalára mindig kiteszi a "szépséghibás könyveket" kedvezményes áron. És nem csak ők kínálnak ilyent.

Molyos könyves utaztatás:
A moly-on nem csak könyvcserék zajlanak, de könyves eladások is, illetve utazó könyvek továbbküldése. Mindössze postaköltségért olvashatóak a könyvek, ami úgy működik, hogy van egy moly, aki felajánlja a könyvét utazókönyvnek. Jönnek a jelentkezők sorban, és egyik küldi a másiknak, míg az utolsó emberhez is el nem jut a könyv. Ezt követően az utolsó ember elméletileg visszaküldi az eredeti tulajdonosnak a könyvet.
A dolognak több hátránya is van. Például, mikor "A" személy nem hajlandó továbbküldeni "B"-nek, vagy ha mégis végetér a láncolat, úgy érkezik vissza a tulajdonoshoz a könyv, hogy mélységesen megbánja, hogy kölcsönadta (mintha a marha szájából szedték volna ki állapot). Néha csak úgy zsebre vágják félúton a könyvet, úgyhogy a lánc megszakad...

Nagy leárazások:
Igaz ugyan, hogy nem a megjelenés után, de a megjelenést követően idővel az adott könyvet ki akarják söpörni a raktárakból. Ezért vannak néha 40-50-80%-os leárazások, amikre szintén érdemes odafigyelni. Van kiadó, aki a kiadott könyveit sokáig csak az eredeti áron (vagy pár %-os kedvezménnyel) kínálja, majd pár hónappal később azt vesszük észre a boltjában, hogy már csak 1000, majd pár hónap után 500 forint, vagy ingyenesen elvihető. Bizonyos esetekben tehát érdemes várni egy keveset a könyv beszerzésével.

A rossz vevő esete:
Ha mindenképpen olvasni szeretnénk, akkor mázlival a könyvtárban meglesz, vagy ha mégsem, sok könyvesboltban van kialakítva olvasósarok. Régen sokszor jártam úgy, hogy nem volt egy-egy könyvre pénzem, és nem dobtak ki a könyvesboltból, mikor beültem, lekaptam a kívánt könyvet a polcról, és nekiálltam olvasni. Ha nem tetszett a könyv, legalább nem költöttem rá, ha tetszett, később úgyis beszereztem.

Könyvek elektronikusan:
Az index-es cikk főként magyar elektronikus könyvtárakat sorakoztat fel, és eshetőségnek megemlíti külföldet is. 
Kikre érdemes még figyelni? 

- Scribd.comSearch-book stb oldalakon rengeteg tartalom van, amikhez ingyenes a hozzájutás. A scribden akadnak olyanok is, amik magyar nyelven elérhetőek.

- Amazon.com és társai - angolul tudók előnyben, ugyanis az Amazon minden kategóriában csinál ár szerinti rendezést. Elég beregisztrálnunk, máris kapunk egy "felhőt", ahova betölti a rendszer az általunk "vásárolt" könyveket. Ha ár szerint rendezünk látjuk, hogy bizonyos esetekben több könyv ingyenesen letölthető (free). Teljesen legálisan tölthetünk tehát a gépünkre/olvasónkra könyves tartalmat (egyetlen hátránya, hogy nyelvtudást igényel).
Ugyanígy működik a legtöbb e-olvasó szoftver, amit tabletre/pc-re lehet tölteni. Nekik is megvan a saját webáruházuk, ahol akadnak ingyenesen letölthető darabok (a cikkben említett GoogleBooks, de azon kívül még az Aldiko, a Koobe stb...)


Az is nagyon egyszerű módszer lehet, ha szimplán keresel valakit, akinek hatalmas magángyűjteménye van, és kölcsönkérsz tőle. Egy fanatikus könyvmoly úgyis azt fogja mondani, ha tudja, hogy vigyázol rá: "Persze, szívesen kölcsönadom."

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *