Responsive Advertisement

2009. november 25.

Neil Gaiman - Sosehol



A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Most megint ujjal mutogatok Gigire. Miért? Mert bogarat ültetett a fülembe. Egyszer azt mondta: "jobb, mint a Csillagpor". Nekem már a Csillagpor is nagyon tetszett, és nem értettem, hogy tudna egy Gaiman jobbat írni saját magánál? GIGI, MINDEN A TE HIBÁD!!! (mint minden más is)
(Szóval ezt a könyvet vigaszdíjként kaptam. Köszönöm!!!)

A történetéről (spoiler is lehet benne):
Adott nekünk Richard Mayhew. Szokványos élete van. Londonba költözik, barátnője van, dolgozik, albérletet tart fent. Barátokkal találkozik, vagy éppen a barátnőjének a kénye-kedve szerint ugrál.
Éppen Jessica (így hívják a barátnőt) főnökével találkoznának, mikor is a semmiből előtűnik egy rongyos ruhás, sérült lány. Richard hős megmentőként faképnél hagyja Jesst, hogy megmentse a lányt. Felviszi a lakására, és ellátja.
A lány megkéri Richardot, hogy menjen el valakihez, és vigyen el neki egy üzenetet. Richard lakásába becsönget két pasas, akik a lányt keresik, de Richard nem szolgáltatja ki nekik, nem is találják nála. Amint a lány elmegy, Richard élete megváltozik. Senki sem veszi észre többé, és nem tudja, mi lehet ennek az oka. Így hát felkerekedik, hogy megkeresse a titokzatos lányt, és így elkezdődik a kalandjai sora. Megismerkedik Alsó-Londonnal, és a különleges világával, varázsaival, ami a sajátja.
Patkányokkal beszél, patkányszavúakkal találkozik, és végül egy kis delegáció összeverődik a nagy kalandra, hogy Ajtó (a lány, akit Richard megmentett) szüleinek gyilkosát megtalálják - és valahogy majd csak visszajuttassák Richardot a saját világába.
A csapat tagjai főhősünk Richard és Ajtó (aki minden zárat kinyit). Mellettük ott van de Carabas márki (sunyi, számító, és titokzatos figura, mert sosem tudni, hogy mit csinál hőseink háta mögött, ugyanakkor adósa Ajtónak, és kötelessége segíteni), és Vadász (aki a legnagyobb vadat üldözi, és testőrként fogadták fel).
Őket a két gonosz megbízott üldözi Mr. Vandemar, és Mr. Croup, akik a maguk módján vicces figurák, és "különlegesek". Néha undorító dolgokat tesznek, de hát ez a gonoszok dolga, nemde?
Hőseink sok kalandba keverednek, de kérdés, hogy meg tudják e találni Ajtó szüleinek a gyilkosát, ha igen, hogy jutnak oda, és ki volt az? Visszajuthat e Richard a saját világába, és visszatérhet e minden az életében a normális kerékvágásba?

Vélemény:
Lenyűgöző, fantasztikus, szavakkal leírhatatlan XD. Nagyszerű könyv, és engem teljesen lenyűgözött. Sajátos mesevilág Gaiman-módra. A kedvenceim a márki, és Mr. Vandemar volt. Két haláli szereplő XD Az egyiket a szarkazmusa, a másikat az "okos" megjegyzései miatt. A könyvnek sajátos humora van, és a szereplők remekül kidolgozottak. Mikor Mr. Croup és Mr. Vandemar a vége felé tettek egy megjegyzést, egy igaz megjegyzést, amivel figyelmeztették a kis csapatot, azonnal tudtam, mire/kire céloznak...
A legvége olyan nem fair! Ez után folytatást!!! (Bár tudom, hogy nem lesz :( ) Ha lenne folytatás, tutti elolvasnám ezek után. Szidalmam nincs. Logikus sztori, aranyos, szerethető karakterekkel. Richard az elveszettségével, Ajtó a maga "felnőttes-gyerekes" stílusával (vagy hogy fejezzem ki igazán, hogy milyen is Ajtó), Vadász a komoly keménységével és a márki a szarkasztikusságával igazán jó kvartetet alkotnak.
Igen, voltak szomorú részek, de valahogy nem ríkattak meg, mert sejtettem, hogy valami jót hoz ki belőle az író (a Csillagpor után...).
A végén azonban van egy kis csavar, amit talán reméltem, hogy úgy lesz, csak nem hittem, hogy Gaiman úgy írja meg a kötetet, hogy tényleg így legyen vége. De már legalább értem, hogy Gigi mit értett az alatt, hogy "ez jobb, mint a Csillagpor".
Köszönet Gigi-nek az ajánlásért, és az ajándékozómnak a kötetért!

Ha pontban fejezném ki: 5/6

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *